Czesc. Mam ogromny problem z tym niklem. Praktycznie nie moge jesc prawie zadnych warzyw i owocow :/ Po platkach owsianym puchne tak silnie mnie uczulaja , czym mialabym je zastapic? Szczerze to nie wiem jak mam sie odzywiec zeby bylo dobrze. Biegam i cwiecze i brak mi energii. z diety musze wykluczyc te produkty: - podroby, - ser topiony, - [...]
http://www.dobradieta.pl/tabele.php?cmd=show_entry&lp=267 a pod spodem notka : Uwaga: Produkt niewskazany. dlatego że małoprzyswajalne białko ? generalnie jak wartościowe są rośliny strączkowe w diecie ?
Mangan - to pierwiastek, którego źródłami w codziennym jadłospisie są przede wszystkim orzechy, rośliny strączkowe, żurawina suszona, czekolada oraz produkty zbożowe z pełnego przemiału. Pierwiastek ten jest zarówno składnikiem wielu enzymów, w tym: karboksylazy pirogronianowej ( odpowiadającej za przemianępirogronianu w szczawiooctan w cyklu [...]
Potas -to pierwiastek będący antagonistą sodu, stanowiący podstawowy kation wewnątrzkomórkowy. Do produktów żywnościowych szczególnie bogatych w ten pierwiastek należą: banany, ziemniaki, pomidory, awokado, kapusta, mleko oraz rośliny strączkowe. Pierwiastek ten wpływa na prawidłowy stopień uwodnienia komórek (reguluje ich objętość, a także [...]
Przy diecie roślinnej nie ma sensu obliczać zapotrzebowania kcal dziennego bo i tak mi max wyjdzie 1300-1500 kcal po podliczeniu wszystkiego nawet przy zapychaniu się warzywami, owocami itd. które wymieniam poniżej na MAXA. A moje zapotrzebowanie obliczałem przy mojej wadze 88kg wynosi 2100kcal z cięciem już 200 kcal - warzywa zielonolistne [...]
siema :-) jestem po 3,5 miesięcznej redukcji tkanki tłuszczowej. Chciałem poprosić kogoś z was o kilka rad co dalej. opisze jak to wyglądało itd. (obwody przed redukcją i po, na luzie bez napinania się) waga: 90 kg > 78 kg pas: 97 cm > 85 cm lewa ręka: 33 cm > 32 cm prawa ręka: 34 cm > 33 cm tyłek: 107 cm > 97 cm talia: 90 cm > 80 cm [...]
Witam. Mam pewien problem ze wzdęciami, co jest dla mnie bardzo dyskomfortowe. Na początku wspomnę, że odżywiam się zdrowo i regularnie ćwiczę siłowo. Wzdęcia pojawiają się po każdym posiłku, bez względu na to co zjem. Po prostu po wszystkim. Próbowałam już chyba wszystkiego. Robiłam różne badania krwi, moczu, badałam poziom kortyzolu, robiłam [...]
Izoflawony sojowe – to substancje charakteryzujące się, w stosunku do pozostałych związków flawonoidowych, odmienną budową szkieletu węglowego ( pierścień fenylowy tworzy układ 3-fenylochromu). Źródłem izoflawonów są rośliny strączkowe, a Glycine max (soja) stanowi najbogatsze źródło omawianych związków. W odniesieniu do izoflawonów sojowych używa [...]
Molibden To pierwiastek chemiczny, którego źródłami są rośliny strączkowe, wątróbka, czerwona kapusta oraz w mniejszych ilościach jaja, mięso wołowe i kasza gryczana. Molibden wchodzi w skład trzech enzymów: oksydazy aldehydowej (bierze udział w procesach utleniania aldehydów), oksydazy ksantynowej ( odpowiada za przemiany metaboliczne puryn i [...]
Chciałem się z Wami czymś podzielić. Do tej pory myślałem że tylko białko zwierzęce jest pełnowartościowe. Dzisiaj na zajęciach z podstaw żywienia dowiedziałem się od naszej pani profesor że są także pełnowartościowe białka roślinne. Do roślin z takimi białkami należa rośliny strączkowe oraz (tu moje duże zaskoczenie) ziemniaki:) możliwe że w [...]
Mam listę możliwych produktów do spożywania. Ma to być jakaś tam dieta do stosowania przez 6 tygodni. Z tej listy mam zrobić 3 posiłki i tyle konsumować dziennie. Z gotowania znam gotowanie wody i tyle :-( Mam pomocną osobę która przygotuje mi posiłki (najlepiej wieczorem dzień wcześniej na kolejny dzień) ale potrzebuje inspiracji w postaci [...]
Cześć wszystkim! Zdiagnozowanie u mnie początkowe stadium anemii, gdy chciałem dziś oddać krew. Nie chcę jednak przerywać redukcji (schudłem 5kg w 7 tygodni, z 88 na 83). Mojej diecie też nie brakuje produktów zawierających żelazo czy potrzebne witaminy, a także kwas foliowy (mięso, rośliny strączkowe, ryż, warzywa, owoce, jajka etc. ). Co mogę [...]
Szukam już 2h i nie mogę znaleźć nic konkretnego w tym temacie. Chcę wiedzieć jakie produkty roślinne powinienem łączyć w diecie wegetariańskiej w każdym posiłku, żeby otrzymać pełnowartościowe białko. Wiem, że np. Soję i rośliny strączkowe warto łączyć ze zbożami. Macie jakieś inne pomysły, bądź linki związane z tym tematem ? pzdr
Hej mam takie pytanie. Otoz chcialabym wzbogacic swoja diete o rosliny straczkowe ale problem z tym ze bradzo mnie po nich wzdyma. I tutaj moje pytanie, Czy jest mozliwe ,, przyzwyczaic'' jelita do straczkow? Czy jak bede systematycznie wprowadzac niewielkie ilosci to po czasie problem ze wzdeciami minie? Czy po prostu sobie to odpuscic?
Z powodow zdrowotnych przez pewien okres czasu nie moge jesc miesa(co najwyzej kurczaka raz w tygodniu) i mam takie zalecenia co do diety- 50% skladu pelne ziarno(wszelakie zboza kasze itp itd) 40%-warzywa 10%-rosliny straczkowe maslo jaja orzechy itp.Czy przy takich proporcjach(ewentualnie troche zmieniajac) dalo by sie ulozyc dietke masowa??
Dlaczego rośliny strączkowe typu fasolka szparagowa trzeba wliczać, a np. marchewki już nie? Przecież fasolka ma w 100g kolejno: 28kcal, 2,5B 3,8W i 0,2 T a marchew 27kcal 1B,5W i 0,2 T? Różnica 1 kalorii.
a więc do rzeczy ZNAJOMA JEST CHORA NA JAKIŚ ZESPÓŁ...POTRZEBUJE DOSTARCZAĆ ŻELAZO Z DIETY... -JAKIE PRODUKTY MAJĄ DUŻO ŻELAZA ??? Z TEGO CO WIEM TO NAPEWNO SZPINAK I ROŚLINY STRĄCZKOWE NP. FASOLA
[...] -http://www.sos-odchudzanie.pl/sklep,produkt,after-cla-9-zelkow,70,p.html -http://www.lkarnityna.pl/l-karnityna-a-slaba-odpornosc.html -http://rozanski.li/?p=2008 -http://botanicscience.blogspot.com/2011/11/leki-z-przydroznej-apteki-rosliny.html SFD:jasio06 Zmieniony przez - TomQ-MAG w dniu 2011-12-02 12:33:45
Jak wspominam w artykule o sylwetkach kobiecych, każda kobieta w zależności od swoich tendencji do odkładania tłuszczu potrzebuje innego rodzaju „wspomagania". Informacje tu zawarte jedynie w uproszczony i ogólny sposób zahaczają o bardzo złożony problem wspomagania odchudzania przy okresowych problemach , każdy przypadek trzeba traktować [...]
WSTĘP DO ODŻYWIANIA Zacznijmy od początku.Wiele osób słysząc słowo "DIETA" kojarzy je tylko i wyłącznie z odchudzaniem.Nic bardziej błędnego. Dieta to nic innego niż pewien sposób odżywiania , dostosowany do danej osoby oraz co najważniejsze przystosowany do danych celów.To oznacza , że będąc na "diecie" można przybierać na wadze [...]